بهترین کتاب های روانشناسی آکادمیک

بهترین کتاب‌های روانشناسی آکادمیک برای شناخت روان انسان ها

فهرست مطالب

چرا باید روانشناسی آکادمیک رو یاد بگیریم؟

حداقل سه تا دلیل اصلی برای یادگیری روانشناسی آموزشی هست:

1. خودتون و چیزاهایی که به شما انگیزه میده رو بشناسید

2. درباره‌ی مردم یاد بگیرید و اونها رو بشناسید

3. یه رفتار یا احساس رو تو خودتون تغییر بدید

تو زمینه بهترین کتاب‌های روانشناسی آکادمیک کتابهای زیادی وجود داره. به جرئت میشه گفت صدها کتاب عالی در زمینه میشه پیشنهاد کرد. این کتابا موضوعات مختلفی رو شامل میشن مثل: روانشناسی رشد فردی،روانشناسی اجتماعی،رفتاری، شناختی، روانشناسی تحلیلی.

اگه دارید این متن رو ‌می‌خونید احتمالا فردی هستید که علاقمند به شناخت بهتر خودتون و چیزهایی هستید که رفتار شما رو هدایت میکنه.

چه چیزی فعالیت‌های مارو هدایت میکنه؟ چرا ما این فعالیت هارو انجام میدیم؟

برای جواب دادن به این سوالها باید نگاه عمیق‌تری به روح و روان انسان داشته باشیم.

روانشناسی شناختی و اجتماعی شاخه‌هایی از روانشناسی اکادمیک هستن که درحال حاضر معروف ترن. با وجود اینکه روانشناسی جزء علوم انسانی طبقه بندی میشه محققین زیادی در شاخه‌ی معتدد  از پژوهشگران اجتماعی در شاخه‌ی روانشناسی اجتماعی گرفته تا دانشمندان علوم اعصاب در زمینه‌ی روانشناسی عصب همگی در تلاشند ذهن انسان رو رمزگشایی کنند.

دشواریه کار اینجاست که خود محقق و کسانی‌که این آزمایشات رو انجام میدن از ماهیت رفتار خودشون بی اطلاعند. همینطور آگاهی ای از تکانه‌ها و ایمپالس‌هایی که تو گروه‌های نمونه بررسی میکنن ندارن.

گرچه این کار میتونه جالب و مهم باشه اما تو شناخت اینکه چه چیزی رفتارهای مارو هدایت میکنه و چرا ما این رفتارهارو انجام میدیم با شکست روبرو میشه. پس اگه علاقمندیم بیشتر درباره‌ی اتفاقاتی که درونمون میفته اطلاعات بدست بیاریم باید عمیق تر بررسی کنیم.

چطور بهترین کتاب‌های روانشناسی آموزشی رو انتخاب کنیم؟

درسته که مطالعه راجع به پیشگامان علم روانشناسی مثل فروید، یونگ و یا آدلر میتونه خیلی کمک کننده باشه اما از طرفی میتونه خیلی زمان‌بر و گیج‌کننده باشه.

ولی از طرفی تیکه هایی کوتاه از کتاب روح و زندگی، به همراه کتاب روانشناسی و دین اثر کارل یونگ رو که مرتبط با موضوع شناخت پیچیدگی های روان انسانه براتون خوندیم که خیلی پیشنهاد میکنم برای آشنایی با این مباحث اگه علاقه مندید حتما گوش بدید. به زودی کتاب انسان و سمبلهایش نوشته یونگ هم منتشر میشه از همین پادکست که امیدوارم ازش لذت ببرید.

پس پیشنهاد میکنیم از بهترین کتاب‌های روانشناسی آکادمیک  مواردی رو انتخاب کنید که اطلاعات و دانش قبلی از تئوری روانشناختی نیاز ندارند. همینطور کتاب‌هایی رو انتخاب کنید که دسترسی به اونها از بقیه راحت‌تره.

اگه نمیخواید زمان زیادی رو صرف خوندن متن های پیچیده و غیرضروری روانشناسی اکادمیک بکنید حتما آثار رابرت جانسون رو بخونید. جانسون یه نویسنده‌ی طرفدار یونگ هست که به خاطر تبدیل نظریه‌های پیچیده‌ی روانشناسی به مفاهیم قابل درک برای عموم مردم مثل من و شما صاحب جایزه‌ی مهمیه. جانسون تو کمترین لغات بیشترین مفهوم رو رسونده و نیمی از این کتاب‌های پیشنهادی مون در زمینه بهترین کتاب‌های روانشناسی آکادمیک نوشته‌ی اونه. 

کاور کتاب سایه ات را مالک شو

1. سایه ات را مالک شو

نویسنده: رابرت جانسون
زیرعنوان: شناخت نیمه‌ی تاریک وجود

این کتابه 119صفحه‌ای بهترین توصیف رو برای سایه انسان داره. سایه بیانگر تمام بخش‌های شخصیت ماست که ناخودآگاه ازشون جدا شدیم و این‌ها همون چیزایی هستن که بیشتر رفتار‌های مارو به صورت ناخودآگاه کنترل میکنن. یادمون نره که مفهوم سایه‌ی شخصیت اولین بار توسط یونگ بیان شد برای اشاره به بخش‌هایی از شخصیت که بخاطر ترس، جهل، خجالت یا نبود عشق طرد شدن درواقع سایه‌ آن کسی است که نمیخواهیم باشیم. سایه‌ی شخصیت ما، نیمه‌ی تاریک وجود ماست.

کاور کتاب انسان در جستجوی معنا

2. انسان در جست‌وجوی معنا

نویسنده: ویکتور فرانکل

تقریبا در تمام لیست های منتخب از بهترین کتاب‌های روانشناسی آکادمیک این اثر فرانکل وجود داره. این از اون کتابهاس که حتی اگر نخونده باشین به احتمال زیاد اسمش رو شنیدین. وقتی در سنین جوانی این کتابو میخونین ممکنه زیاد مفهومی براتون نداشته باشه تا اینکه دوباره ده سال بعد اونو میخونین و میبینن که توصیفاتش چطوری تو وجودتون جون میگیره و حالا براتون معنا پیدا میکنه. تجربیات فرانکل به عنوان یک اسیر تو اردوگاه‌های کار اجباری نازی ها تو جنگ جهانی دوم برای همه آموزنده‌است. همه‌ی خواننده‌ها بعد از خوندن این کتاب به دیدگاه جدیدی راجع به زندگی‌شون و چیزهایی که اونارو هدایت میکنه میرسن.

این ازون کتاباس که به هر وبسایتی سر بزنید و لیست بهترین های روانشناسی رو بخواید بهتون پیشنهاد میکنن. اونقدر حرف برای گفتن داره که ما هم در یه مقاله جداگانه فقط به معرفی کتاب انسان در جستجوی معنا پرداختیم، هم تو پادکست یه فنجون کتاب قسمت دوم از سری اول تیکه هایی از کتاب رو براتون خوندیم، هم تو لیست های دیگه ای مثل بهترین کتاب های انگیزشی، و بهترین های موفقیت پیشنهادش کردیم.

خلاصه شو بگم این کتاب ازونایی نیست که بشه راحت از کنارش گذشت…

کاور کتاب بازی ها

3. بازی‌ها

نویسنده: اریک برن
زیرعنوان: بهترین کتاب راهنما برای تحلیل رفتار متقابل

آثار برن که از دهه‌ی 1960 منتشر شدن هنوز هم مناسب و مفید هستن. تحلیل رفتار متقابل، رفتار انسان رو از منظر اجتماعی می‌سنجه. برن بیان میکنه که تو روابط اجتماعی، افراد یکی از سه حالت مختلف شخصیتشون رو نشون میدن: بالغ، والد و کودک. حالت بالغ منطقیه. والد تربیت کننده و منتقده و کودک وابسته و شهودی است. هرسه حالت شخصیت تو همه‌ی ما وجود داره و شرایط اجتماعی مختلف میتونه باعث بروز هرکدوم ازین حالات یا ترکیبی از اونها بشه. اگه شما هم علاقمند به ارتباطات اجتماعی هستید و اگه میخواید راجع به رفتارهاتون آگاهی بیشتری کسب کنید کتاب بازی‌ها گزینه‌ی جذابی برای شماست.

کتاب او (مرد)

4. او (مرد)

نویسنده: رابرت جانسون
زیرعنوان: ‏‫شناخت روانشناسی مردان

هر مردی باید این کتاب رو بخونه. طی 82 صفحه جانسون روانشناسی مردان رو به کمک افسانه‌ی شاه آرتور و جام شراب مقدس توضیح میده. مطمئن نباشید که تو سنین پایین با خوندن این کتاب، مطالب شو درک کنید.از اون کتابهاییه که بارها و بارها میشه خوند و هرچی سن آدم بیشتر میشه بیشتر میشه درکش کرد. این کتاب برای همه‌ی زنانی که میخوان درباره‌ی روانشناسی مردان بیشتر بدونن مفیده.

کلا اگه به موضوع روانشناسی زن و مرد علاقه دارید ما اینجا تعدادی از بهترین هاشو معرفی کردیم، ببینید.

کتاب او (زن)

5. او (زن)

نویسنده: رابرت جانسون
زیرعنوان: شناخت روانشناسی زنان

تو این کتاب کوتاه 80 صفحه‌ای جانسون روانشناسی زنان رو به کمک افسانه‌ی اروس و آفرودیت(خدایان عشق در یونان باستان) توضیح میده. مطالعه‌ی این و کتاب “او (مرد)” به خوبی نشون میده مردان و زنان چقدر از نظر روحی و روانی تفاوت‌های ریشه‌ای دارن. این کتاب میتونه راهنمای خیلی مفیدی باشه.

کتاب ما

6. ما

نویسنده: رابرت جانسون
زیرعنوان: ‏‫شناخت روانشناسی عشق

چطور میتونید بدون اینکه این کتاب رو بخونید تلاش کنید تو رابطه‌ای باشید؟ ما توسط داستان‌ها، فیلم‌ها و رسانه‌ها یاد گرفتیم که پیوند دادن آدم‌ها خیلی سخته اما جانسون تو این کتاب عشق رو با افسانه‌ی تریتان و ایزولت جور دیگه‌ای توصیف میکنه.رخوندن این کتاب برای هرکسی که می‌خواد وارد یک رابطه‌ی آگاهانه بشه یا ازدواج آگاهانه‌ای داشته باشه ضروریه. این کتاب به شدت آموزنده و آگاهی ‌دهنده است.

کتاب پادشاه، جنگجو، جادوگر و عاشق

7. پادشاه، جنگجو، جادوگر، عاشق

نویسندگان: رابرت موری و داگلاس گیلت
زیرعنوان: ‏‫کشف دوباره‌ی الگو‌های کامل مرد بودن

اگه میخواید رفتارهای انسان رو بشناسید حتما این کتاب رو بخونید (بطور معمول این کتاب با عنوان kwml شناخته میشه). این کتاب سفری فوق‌العاده به روح و روان انسانه. میشه تمام قالب‌های شخصیتی رو تو این کتاب دید. اما داستان واقعی این کتاب فقط درباره‌ی چهار مورد اشاره شده تو عنوان کتاب نیست بلکه شامل همتاهای سایه ای و دوقطبی اونها هم هست. طی شناخت و آشنایی با این الگوهای تاریک‌تر اولیه است که ما شروع به سپاس‌گزاری از نیروهایی میکنیم که بیشتر رفتارهای انسانی رو کنترل میکنند. اگه علاقمند به روانشناسی و شناخت رفتارهای انسان هستید این کتاب رو تو لیست خودتون قرار بدید.

کاور کتاب حکمت نمودار نه‌گانه

8. حکمت نمودار نه‌گانه

نویسندگان: دان ریچارد ریسو و راس هادسون
زیرعنوان: ‏‫راهنمای کامل رشد روانشناختی و روحی برای تیپ‌های شخصیتی نه‌گانه

با بررسی کتابهای  مربوط به روانشناسی آکادمیک روز دنیا (مثل کتابهای میرز برگز و دیسک وغیره) از دید بسیاری از افراد، نمودار شخصیتی نه‌گانه قوی‌ترین و کاربردی‌ترین مدل شخصیتی هست که در این تاب بهش پرداخته شده. همینطور از بین کتاب‌های زیادی که تو این سیستم روانشناختی وجود داره این کتاب سودمندترین و در دسترس ترین کتابه.

کاور کتاب طلای درون

9. طلای درون

نویسنده: رابرت جانسون
زیرعنوان: ‏‫شناخت بازتاب روانشناسی

این کتاب کوچیک درباره‌ی اینه که ما چقدر تمایل داریم بخش‌های خوب شخصیت مون رو به دیگران نشون بدیم. این فرایند به طور ناخودآگاه اتفاق میفته. قبل از اینکه ما بتونیم نیروهای درونی مون رو که به اطراف مون ساتع میکنیم پس بگیریم و قدرت حقیقی خودمون رو بدست بیاریم باید بدونیم داریم چیکار میکنیم (در واقع ماهیت بروز رفتارمون رو باید بدونیم). کتاب طلای درون این مسیر رو به شما نشون میده.

اگه خوره ی موضوعات روانشناسی هستید اینجا لیستی از بهترین کتابهای روانشناسی رو براتون تهیه کردیم که حتما پیشنهاد میکنم ببینید.

2 دیدگاه دربارهٔ «بهترین کتاب‌های روانشناسی آکادمیک برای شناخت روان انسان ها»

  1. لطفا اینو بردارید
    چون اینها کتاب های اکادمیک روانشناسی نیستن حتی یه سریاشون انگار کتاب های زرد هستن
    کتاب های اکادمیک شامل رشد لورا برک اسیب شناسی روانی گنجی و … است

    1. سلام یونس جان، از طریق جستجوی منابع خارجی به این کتاب ها رسیدم. کدوم یک از کتاب ها به نظرتون مناسب این موضوع نیست؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شیما و هاتف

ما شیما و هاتف هستیم
و تو پادکست خوره کتاب،
به نقل از کتاب‌ها براتون از "آزادی" میگیم.