کاور کتاب انسان در جستجوی معنا

معرفی و نقد کتاب: انسان در جستجوی معنا

نویسنده: ویکتور فرانکل

امتیاز در گودریدز:
4.4/5
امتیاز در آمازون:
4.7/5
با 373781 رای
با 10280 رای
تعداد صفحه: 165
زبان اصلی: انگلیسی

زندگی نامه ی روانپزشک، ویکتور فرانکل، با توصیفاتش از زندگی در کمپ های مرگ نازی و درس هایی که برای نجات دادن روح میده، خواننده هایی از چندین نسل رو میخکوب خودش کرده. بر اساس تجربیات خودش و داستان هایی از بیمارانش، فرانکل بیان می کنه که ما نمی تونیم جلوی رنج کشیدن رو بگیریم ولی می تونیم انتخاب کنیم که چطور با اون رو به رو بشیم، معنایی در داخلش پیدا کنیم و به سمت یه هدف از نو تعیین شده پیش بریم. در قلب نظریه ی او، که به عنوان معنا درمانی شناخته میشه، این عقیده وجود داره که اولین حس پیش برنده ی انسان لذت نیست بلکه دنبال کردن اون چیزیه که از نظرش معنا داره. انسان در جستجوی معنا، تبدیل به یکی از تاثیرگذارترین کتاب های آمریکا شده؛ این کتاب به الهام بخشی خودش ادامه میده و به ما کمک می کنه تا اهمیت هر کاری در زندگی رو متوجه بشیم.

نقل قول‌های کتاب انسان در جستجوی معنا:

«وقتی که ما دیگه توانایی تغییر یک موقعیت رو نداریم، با تغییر خودمون به چالش کشیده میشیم.»

«هر چیزی میتونه از یه انسان گرفته شه به جز یک چیز: آخرین مورد از آزادی های بشر_انتخاب رفتار فرد در هر شرایطی، انتخاب راه یک شخص.»

«هدف خود رو بر مبنای موفق شدن قرار نده. هر چقدر که بیشتر به عنوان یه هدف روی اون تمرکز کنی، بیشتر از دستش میدی. موفقیت هم مثل خوشحالی نمی تونه دنبال بشه؛ باید خودش به دنبال چیزی اتفاق بیفته و فقط وقتی اتفاق می افته که اثر جانبی ناخواسته ی فداکاری یه فرد باعث میشه که هدفش رو مقدم بر خود در نظر بگیره و یا در نهایت تبدیل به فردی بشه که دیگه خودش نیست. خوشحالی و خوشبختی خودش باید اتفاق بیفته، برای موفقیت هم همین مورد صادقه: شما باید با اهمیت ندادن به اون باعث اتفاق افتادنش بشین. من می خوام که شما به اون چیزی که وجدانتون ازتون میخواد انجام بدین،گوش بدین و برای انجام اون با دانش خود تلاش کنین. بعد از اون، شما طوری زندگی می کنین که در طولانی مدت_تأکید می کنم، طولانی مدت_موفقیت شما رو دنبال می کنه چون شما دیگه در موردش فکر نمی کنین.» 

«اون هایی که دلیلی برای زندگی خودشون دارن، می تونن هر وضعیتی رو تحمل کنن.»

«هیچ دلیلی برای خجالت کشیدن از اشک ها وجود نداره، اشک ها شهادت میدن که یه انسان شجاعت به خرج داده، شجاعت رنج کشیدن.»

«یه واکنش غیرعادی به یه موقعیت غیرعادی، رفتار عادی‌ای به شمار میاد.»

«عشق تنها راه گیر انداختن یه فرد در درونی ترین هسته ی شخصیتی اونه. هیچ کس نمی تونه به طور کامل از ذات یه انسان آگاهی پیدا کنه مگر این که اون رو دوست داشته باشه. عشق باعث میشه که ویژگی ها و خصوصیات ذاتی معشوق خود رو ببینیم؛ و حتی بیشتر، میشه متوجه شد که کدوم یک از این ویژگی ها بالقوه هستن و کدوم یکی از اون ها هنوز فعال نشده ولی در آینده فعال خواهند شد. با آگاه کردن اون از این که میتونه چطور باشه و در آینده به چه فردی تبدیل بشه، باعث میشه که پتانسیل های اون به شکل عملی نمود پیدا کنن.»

«در نهایت، انسان نباید بپرسه که معنای زندگیش چه چیزیه، بلکه باید بدونه که این سوال باید از خودش پرسیده بشه. به طور خلاصه، هر فرد توسط زندگی به سوال کشیده میشه؛ و اون فقط با جواب دادن به زندگی خودش، می تونه به زندگی جواب بده؛ اون فقط در صورتی می تونه در مقابل زندگی پاسخگو باشه که یه فرد مسئولیت پذیر باشه.»

«در برخی از موارد، رنج کشیدن باعث میشه که یه چیزهایی برامون معنا پیدا کنن، مثل معنای فداکاری و ایثارگری.»

«پس طوری زندگی کن که اگه بار دوم هم بهت فرصت داده میشد همونطور زندگی می کردی و طوری که انگار الان هم به اندازه ی همون بار اول اشتباه میکنی.»

«هیچ کس نباید دیگران رو قضاوت کنه مگر این که خودش رو به جای اون فرد بذاره و بدونه که در همون موقعیت مشابه کارهای اون رو انجام نمیده.»

«برای اولین بار در طول زندگی ام من حقیقت رو طوری دیدم که انگار توسط چندین شاعر در موردش سروده شده و توسط چندین متفکر اعلان شده بود. این حقیقت_که عشق والاترین هدفیه که یه انسان می تونه داشته باشه. و بعد به معنای بزرگترین راز انسان چنگ زدم که هم شعرا و هم متفکران اون رو باور دارن و بیانش می کنن: رستگاری انسان فقط و فقط در گرو عشق قرار داره.»

«مهم نیست که ما چه انتظاری از زندگی داشتیم، بلکه این مهمه که زندگی از ما چه انتظاری داره. ما نیاز داریم که دیگه به دنبال معنای زندگی نباشیم و به جای اون به چشم افرادی به خودمون نگاه کنیم که توسط زندگی به سوال کشیده شدن_روزانه و حتی هر ساعت. پاسخ ما باید در عمل و یه جریان درست باشه نه این که فقط در قالب حرف و عقیده بیان بشه. دست آخر، زندگی به معنای پذیرش مسئولیت برای پیدا کردن بهترین جواب در مقابل مشکلاته و انجام وظایفی که به شکل ثابتی به عهده ی هر فرده.»

«خوشبختی نباید دنبال بشه بلکه باید خودش اتفاق بیفته.»

«من هیچ کار خوبی که برام انجام شده رو فراموش نمی کنم و بخاطر بدی هیچ کس از اون بیزار نمیشم.»

«برای ترسیم یه شباهت: رنج کشیدن انسان شبیه به رفتار یه گازه. اگر مقدار مشخصی از گاز به داخل یه اتاق خالی پمپاژ بشه، به طور کامل داخل اون اتاق رو پر می کنه، مهم نیست که اتاق چقدر بزرگ باشه. بنابراین، رنج و درد نیز به طور کامل ذهنیت و روح فرد رو پر می کنه، مهم نیست که رنج بزرگ باشه یا کوچک. بنابراین، اندازه ی رنج و دردی که انسان متحمل میشه، مطلقا نسبیه.»

«عشق فراتر از بعد فیزیکی شخصی که دوستش داریم، قرار داره. باعث میشه که به عمیق ترین مفاهیم روح اون و درونش پی ببریم. حتی مهم نیست که تو اون لحظه حاضر باشه یا حتی زنده باشه، هیچ وقت اهمیت اون فرد برای ما از بین نمیره.»

نقد و خلاصه کتاب انسان در جستجوی معنا:

کتاب انسان در جستجوی معنا نوشته ویکتور فرانکل تا حالا تو لیست مطالعه‌ شما بوده؟ 

کتاب انسان در جستجوی معنا یکی از اون کتاب‌هاییه که هر چند سال دوباره لازمه خونده شه. اگه این کتاب رو نخوندین احتمالا اسمش رو شنیدین. این یکی از اون کتابهاییه که تو لیست بهترین کتابها چندین بار اسمش تکرار شده. کمتر کتابی انقدر با استقبال روبرو میشه.

نکات کلیدی کتاب رو به صورت خلاصه در این مقاله بخونید.

 

ویکتور فرانکل، روانپزشک اتریشی-یهودی بود که توی لگوتراپی پیشقدم بود. به بیان ساده، لگوتراپی، نوعی از تحلیل وجودی هست که بر پیدا کردن معنای زندگی تمرکز داره.


تو آستانه‌ی جنگ جهانی دوم، سفارت آمریكا تو وین، به فرانکل ویزا داد تا به ایالات متحده مهاجرت كنه، اما اون به خاطر مراقبت از والدینش این فرصت رو رد كرد.

در سال 1944، فرانکل به یکی از اردوگاه‌های کار اجباری آشویتس منتقل شد. و بعد از اون دیگر اردوگاه‌های کار اجباری رو هم تجربه کرد. آشوییتس جایی بود که فرانکل تجربه‌ای دلخراش و توصیف ناپذیری رو از زندگی متحمل شده. در سال 1945، سربازان آمریکایی فرانکل رو آزاد کردن و فرانکل به وین برگشت. یعنی جایی که مشغول به پژوهش‌های پیشگامانه درباره‌ی لوگوتراپی شد و بعدها به خاطر تعلیماتش در رابطه با پیدا کردن معنا در زندگی، شهرت بین المللی بدست آورد.

انسان در جستجوی معنا، روایتی دو بخشیه: نیمه‌ی اول، تجربه‌ی فرانکل تو اردوگاه‌های کار اجباری رو مطرح می‌کنه و نیمه‌ی دوم، شامل درس‌های کاربردی و جهانی‌ایه که از تلاش فرانکل برگرفته شده.

این کتاب یه گنجینه کامله. تعداد کمی از همچین گزارش‌های صریح، تکون دهنده و کاملاً صادقانه از زندگی تو اردوگاه های کار اجباری وجود داره. توصیف فرانکل از پویاییِ عاطفی، معنوی و اجتماعی تجربه خودش و همینطور بقیه زندانی‌ها خیلی فروتنانه و زیباست.

اون به یاد میاره: « فقط برای مدت کوتاهی همه فکر خودکشی رو قبول کردن و بهش فکر میکردن. ناامیدی توی موقعیت دلیل این فکر بود؛ خطر مداوم مواجهه با مرگ، هر روز و هر ساعت وحشت آور بود، و خیلی از اونها از نزدیک بودن مرگ‌ رنج ‌کشیدند.»

در همین حال، توی نیمه دوم کتاب، فرانکل با موفقیت، غیرممکن رو انجام می‌ده. او بعد از به اشتراک گذاشتن شرح زندگیش توی اردوگاه کار اجباری، با آیندگان هم شریک میشه تا ما ببینیم چجوری می‌تونیم از تجربش چیزی یاد بگیریم. این عقیده، اولش خیلی عجیب به نظر میاد. زندگی اغلب ما سر سوزنی شبیه تجربه فرانکل نیست، بنابراین شاید مردد بشیم و حتی به این فکر کنیم که چجوری وحشت تجربه‌ی فرانکل می تونه به زندگی ما مربوط باشه.

ولی درس فرانکل، شاید مهمترین درس زندگی باشه – مفهومی که توی همه‌ی ادیان بزرگ جهان شرح داده شده. فرانکل با همپچین زبان ساده‌ای اهمیت پیدا کردن معنا و هدف توی زندگیمون رو توضیح داده. و اینکه چجوری هر کدوم از ما می‌تونیم با انجام دادن این کار قدرت زنده موندن رو، بدون در نظر گرفتن شدت آزمایش‌ها و سختی‌هامون، در خودمون تقویت کنیم.

فرانکل توی کل کتاب، به طور غیر مستقیم، می‌پرسه که اگه ما چیزی تو جهان نداریم، توی زندگیمون چی داریم؟ اگه مرتبه‌هامون، خانوادمون، خونمون و نام مون رو نداشته باشیم کی هستیم؟ اگه بخشی یا همه‌ی اینا از ما گرفته بشن، چی ما رو تعریف می‌کنه؟ چی باعث می‌شه که ادامه بدیم؟ و چرا؟

در تجربه فرانکل توی آشویتس و داچا، اون دو گروه از آدمها رو دید. گروه اول کسایی بودن که یه روز به این نتیجه رسیدن که هر روز از خواب بیدار شدن و فقط تسلیم کار سخت بودن، تا زمانی که مرگ برسه سخته. اونا گفتن که زندگی بی‌فایدست و ممکن بود تصمیم بگیرن که تسلیم بشن.

همونطور که فرانکل بیان کرد، « کسی که نتونه پایان زندگی موقتش رو ببینه، نتونسته که به هدف نهایی زندگی برسه».

فرانکل برخلاف این دسته از آدمها که خودشون رو غرق در منجلاب زندگی سختشون دیدن، زندگیش رو وقف آینده کرد. اون تو دسته دوم خودش رو دید: کسی که اصرار داشت که با وجود همه چالش‌های زشت و بی روح، ناامیدی مطلق و همه جانبه، تلاش کنه.

فرانکل گفت که عامل متمایز کننده‌ این دو دسته از آدمها، توانایی شخص برای پیدا کردن معناست. و به همه می‌آموزه که تواناییمون برای پیدا و دنبال کردن معنی، ما رو در هر آزمایش بزرگ یا کوچیک، قوی می‌کنه.

شاید الهام‌بخش‌ترین نکته کتاب، روح‌های واقعاً مهربانی بودن که فرانکل در اردوگاه کار اجباری پیدا کرد : «ماهایی که توی اردوگاه‌های کار اجباری زندگی می‌کردیم، می‌تونیم کسایی رو که برای راحتی دیگران از کنار آلونک آونها می‌گذشتند و آخرین قطعه نون شون رو می‌بخشیدن، به خاطر بسپاریم. اونها ممکنه تعداد کمی داشته باشن، اما گواه کافی‌ای بودن که همه چیز رو می‌شه از انسان گرفت، بجز یه چیز: آخرین آزادی انسانی – انتخاب شخص در هر شرایطی برای انتخاب راهش.

این مردان و زنان شجاع به ما بهونه‌ای برای نادیده گرفتن نیازهای اجتماعمون نمی‌دن. و اونها مثالهایی هستن که به ما نشون میدن چجوری وقتی چیزی نداریم، بخشنده باشیم.

 

چیزیی که یک فرد رو از دیگری متمایز می‌کنه اینه که از اون چه “در اختیار داره” چه می‌سازه؛ نه از چیزهایی که بهش داده می‌شه.
نلسون ماندلا

 

حتما پیشنهاد میکنم که به تیکه هایی از کتاب انسان در جستجوی معنا که تو پادکست خوره کتاب براتون خوندیم گوش بدین اگه دوست دارین و امیدوارم که از شنیدنش لذت ببرین!

زندگی نامه ویکتور فرانکل بی نظیره! اینکه این آدم تمام آموزه های کتاب شو “زندگی کرده” برای خیلی از کسایی که کتاب شو خوندن الهام بخشه و همین کتاب ویکتور فرانکل رو “واقعی” میکنه. اگه شمام علاقه مندین در موردش بیشتر بدونین تو دومین قسمت از “یه نویسنده” رفتیم سرغ و زندگی ویکتور فرانکل. امیدوارم از گوش دادنش لذت ببرین!

اگه مایلین این کتاب و تهیه کنین خیلی راحت میتونین از همین لینک بخرینش!

 

ویکتور-فرانکل-در-حدود-سال-1947

درباره ویکتور فرانکل:

ویکتور فرانکل، روانشناس و روانپزشک اتریشی و یکی از بازمانده های اردوگاههای کار اجباری مازیها در جنگ جهانی دومه. اون به خاطر کتاب انسان در جستجوی معنا خیلی مشهور شد. نظریات اون بیشتر زمینه پیدا کردن معنای برای تحمل رنج زندگی و اعتراض به ایده ی “گناه دسته جمعی” است.

کتاب های مشابه انسان در جستجوی معنا:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *