کاور قسمت 4 - کتاب چرا ملت ها شکست می خورند؟

پادکست خوره کتاب

معرفی کتاب چرا ملت ها شکست می خورند؟ نوشته دارون عجم اوغلو

فصل: 3

قسمت: 4

کتاب چرا ملت ها شکست می خورند؟

نوشته دارون عجم اوغلو

تاریخ انتشار: 4 فروردین 1400

دارون عجم اوغلو تو این کتاب به یه سوال بنیادی و اساسی پاسخ میده. اگه ذهن کنجکاوی دارین، این قسمت رو از دست ندین!

ما اینجاها فعالیم: اینستاگرامتلگرام یوتیوب وبسایت

حمایت مالی از خوره کتاب

گوینده و نویسنده: شیما
تدوینگر: هاتف
موسیقی متن: ترک Passengers از AaRON

رونوشت این قسمت:

چیزی که واقعا نیاز داریم بدونیم اینه که چرا کشورهای فقیر راه «نادرست» رو انتخاب می‌کنن. انتخاب نادرست عمدتا ناشی از غفلت یا فرهنگ نیست. کشورهای تهیدست فقیرند، چون حاکمان این کشورها تصمیماتی می‌گیرند که ایجاد فقر می‌کند. اونها اشتباها یا از روی جهل، راه نادرست رو در پیش نگرفته‌ان، بلکه عامدانه به این راه می‌رن.

مشکل سیاستمدارها معمولا کمبود علم و دانش نیست. مشکل، دو راهی حفظ قدرت سیاسی از طریق قربانی کردن منافع عمومی، یا تامین منافع عمومی و از دست دادن تدریجی قدرت سیاسیه. در واقع این دو راهی سیاستمداره که سرنوشت یک کشور رو تعیین میکنه. چون قدرت اقتصادی به تدریج به حوزه های دیگه هم سرایت میکنه و قدرت سیاسی او رو به خطر می اندازه. سیاستمدار میدونه که کارایی بیشتر، به معنای رفاه بیشتر مردم و حتی مالیات بیشتره، اما این کارایی مقدمات و نتایج سیاسی ای داره که برای سیاستمدار ممکنه پرهزینه باشه. سیاستمداران، سر این دوراهی عموما ترجیح میدن که اقتصاد و سیاست رو به گروه نسبتا کوچیکی واگذار کنن. گروهی که حافظ منافع سیاسی اونا باشن. این مسیر همون اندک سالاری یا الیگارشی عه. و ارزش این کتاب آموختن دانش مبارزه با الیگارشی عه.


سلام من شیمام. شما به فصل سوم پادکست یه فنجون کتاب گوش می کنید. تو قسمت چهارم گزیده هایی از کتاب چرا ملت ها شکست می خورند نوشته دارون عجم اغلو رو میخونم. 

تیکه هایی از این کتاب رو بشنویم:

“هر جا شکوفایی اقتصادی به بار میشینه الیگارشی کاسه کوزه شو جمع میکنه و هر جا اقتصاد زمین میخوره الیگارشی حاکمه.

این نتیجه ی تحقیقاتیه که سالها رو کشورهای فقیر انجام شده تا بفهمن چی میشه که بعضی کشورا مستقل از همه ی فاکتورهای جغرافیایی، فقیر میشن. تجربه ی کشورها مختلف از اروپای شرقی و شوروی سابق گرفته تا آفریقا و آمریکای لاتین مسجل کرده که نمیشه در حکومت های اندک سالار با سرمایه گذاری های دولتی، حمایت از صنایع داخلی، خصوصی سازی، آزادسازی قیمتها، تجارت آزاد و غیره گامی به سوی بهبود عملکرد اقتصادی برداشت.

مسئله ی اقتصادی همه ی کشورهای در حال توسعه الیگارشی عه.

گریز از پرتگاه الیگارشی فقط با هشیاری و توانمند شدنِ آدما امکان پذیره. مطالعه و شناختن کشورهایی که به ورطه ی اندک سالاری سقوط کرده ان آگاهی بخش مردم عه و به همین علت باید داستان تک تک کشورهایی رو که تو بزنگاه های تاریخی به دام الیگارشی افتاده ان خوند.

و این کاریه که کتاب چرا ملتها شکست می خورند مفصل انجام داده.

عجم اغلو تو این کتاب میگه راه مشخص و همواری برای گذر از دام اندک سالاری وجود نداره تنها تعداد کمی از کشورها تونستن در دو قرن گذشته از اندک سالاری گذر کنن، و البته اونام مصون از بازگشت دوباره ی اندک سالاری نیستن.

از زمان انسان متمدن تا قرن 19 ام همه جوامع اندک سالار بوده ان. الانم 85 درصد مردم تو این دست جوامع زندگی میکنن. علت موندگاری و پایداری اندک سالاری تو مسئله ای به نام “امنیت” نهفته است.

تو سراسر تاریخ مکتوب بشر از اونجایی که جنگ می تونه حیات افراد رو تهدید کنه تامین کنندگان یا برهم زنندگان امنیت تبدیل شدن به قدرتمندترین گروه در اجتماعات بشر.

برای گذر از اندک سالاری هم راه حل ساده ای ارائه شده. اگه مردم برای تامین منافع شخصی خودشون دست به همکاری گروهی بزنن همبستگی بین شون تقویت میشه. و قدرت اجتماعی شون به این ترتیب افزایش پیدا میکنه. این همبستگی بهشون قدرت میده تا بتونن از حقوق خودشون در برابر فرادستان دفاع کنن. 

این جمله ی مشهور دیوید هیوم عه که میگه: “غله شما امروز رسیده و غله من فردا می رسد. برای هر دوی ما سودمند است که من امروز با شما کار کنم و شما فردا به من کمک کنید. من هیچ محبتی به شما ندارم و می دانم شما نیز همین احساس را نسبت به من دارید. بنابراین من زحمتی برای شما نمی کشم و اگر به انتظار رفتار متقابل شما با شما همکاری کنم در واقع به نفع خودم کار میکنم… در غیر اینصورت فصلها تغییر میکنند و هر دوی ما محصولمان را به خاطر فقدان اعتماد و امنیت متقابل از دست داده ایم.”


اگه از این کتاب خوشتون اومده، زیر این قسمت پادکست نظر بذارین و بخشی از پویش بخون بده بعدی بشین. اینجوری ما کتاب ملت ها شکست می خورند رو به قید قرعه براتون هدیه میفرستیم و شمام میخونین و لطف میکنین میدین نفر بعدی این کتاب رو بخونه.

تیکه هایی که گوش کردین از کتاب ملت ها شکست می خورند نوشته دارون عجم اوغلو بود. امیدوارم از خوندن این کتاب لذت ببرید.

تو قسمت بعدی پادکست یه فنجون کتاب، میریم سراغ کتاب آناکارنینا نوشته لئو تولستوی! فردا ساعت 6 منتظرتونم! 😉

5 دیدگاه دربارهٔ «معرفی کتاب چرا ملت ها شکست می خورند؟ نوشته دارون عجم اوغلو»

  1. فوق العاده است، با شنیدن این خلاصه از کتاب، سوالات بسیار زیادی در ذهن ایجاد میشه و متاسفانه نا امید کننده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *