کاور کتاب جادوی نظم

معرفی و نقد کتاب: جادوی نظم

زیرعنوان کتاب: هنر ژاپنی برای نظم و ساماندهی

نویسنده: ماری کندو

امتیاز در گودریدز:
3.8/5
امتیاز در آمازون:
4.5/5
با 280990 رای
با 23867 رای
تعداد صفحه: 213
زبان اصلی: ژاپنی
دسته‌بندی‌ها: |

آیا علیرغم تلاش دائم برای مرتب کردن خونه، هنوزم کاغذها مثل توده‏های برف روی هم جمع شدن، و لباس‏ها مثل رشته‏های در هم تنیده ی نودل توی هم گره خوردن؟

     ماری کوندو، مشاور پاکسازی ژاپنی، نظافت و مرتب‏سازی رو وارد مرحله ی کاملاً جدیدی می‏کنه؛ و این نوید رو می‏ده که اگر یک بار به طور صحیح و مناسب خونه‏تون رو سازماندهی کنید، دیگه هرگز مجبور به انجام دوباره ی اون نخواهید شد. اکثر روش‏ها رویکرد اتاق به اتاق یا به تدریج رو در پیش میگیرن؛ رویکردی که تا یکی‏یکی از روی توده ی وسایلتون بردارید و مرتب کنید شما رو نابود می‏کنه. روش «کُن‏ماری»، با سیستم دسته به دسته ی تحول یافته‏ش، منجر به حصول نتایج پایدار میشه. در واقع، هیچ کدوم از مشتری‏های کوندو از مراجعه‏ شون پشیمون نشدن (و او همچنان یه لیست انتظار سه ماهه داره).

     با وجود راهنمایی دقیق برای تعیین اینکه کدوم یک از وسایل خونه شما رو «به هیجان میارن» (و کدوم یک اینطور نیستن)، این کتاب پرفروش بین‏المللی، با ارائه ی جدیدترین پدیده ی سبک زندگی توکیو، در مرتب‏کردن بهم‏ریختگی‏ها و لذت بردن از جادوی منحصر به فرد یه خونه ی تمیز، که نتیجه ی اون یه ذهن آروم و با انگیزه ‏ست، به شما کمک خواهد کرد.

نقل قول‌های کتاب جادوی نظم:

«منظور از سوالِ می‏خواید چی داشته باشید، در واقع اینه که می‏خواید چه جوری زندگی کنید.»

«وقتی واقعاً دنبال جواب این سوال هستیم که چرا نمیتونیم چیزی رو دور بندازیم، به دو دلیل می‏رسیم: وابستگی به گذشته یا ترس از آینده.»

«فضایی که در اون زندگی می‏کنیم باید مناسب کسی باشه که الان داریم بهش تبدیل می‏شیم، نه کسی که در گذشته بودیم.»

«تنها وسایلی رو نگه دارید که عمیقاً با اون‏ها ارتباط برقرار می‏کنید. بعد یه تصمیم جدی بگیرید و بقیه ی چیزها رو دور بریزید. با این کار می‏تونید زندگیتون رو از نو بسازید و سبک زندگی جدیدی در پیش بگیرید.»

«بهترین راه برای انتخاب اینکه چی رو نگه دارید و چی رو دور بندازید اینه که اون رو تو دستتون بگیرید و از خودتون بپرسید: «آیا این من رو به وجد میاره؟» اگه جواب مثبته، نگهش دارید. اگه نه، بندازیدش دور. این نه تنها راحت‏ترین، بلکه دقیق‏ترین معیار برای قضاوت هست.»

«تصور کنید چه حسی داره اگه یه کتابخونه پر از کتاب‏هایی داشته باشید که واقعاً عاشقشون هستین. آیا تصویر جذابی نیست؟ برای کسی که عاشق کتابه چه شادی‏ای بزرگتر از این وجود داره؟»

«مهم نیست که هر چیزی قبلاً چقدر فوق‏العاده بود. خوشحالی و هیجانی که الان و اینجا تجربه می‏کنیم خیلی مهم‏تر هستن.»

«آشفتگی نتیجه ی شکست در برگردوندن وسایل به جایی هست که بهشون تعلق دارن. بنابراین، محل نگهداری باید تلاش لازم برای گذاشتن وسایل سر جای خودشون رو کم کنه، نه بیرون آوردن اون‏ها رو.»

«آدم‏ها نمی‏تونن بدون تغییر نگرش شون در گام اول، عادت‏هاشون رو تغییر بدن.»

«هدف اصلی هدیه اینه که دریافت بشه.»

«باید انتخاب کنیم می‏خواییم چی رو نگه داریم، نه اینکه می‏خواییم از شر چی خلاص بشیم.»

نقد و خلاصه کتاب جادوی نظم:

نقد کتاب جادوی نظم نوشته ماری کندو

 

ماری کندو تو کتاب جادوی نظم (The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing) یه جمله ی مهم داره:

آیا تو رو به وجد میاره؟ اگه نه، بندازش دور!

ماری کوندو با این ذهنیت ساده به مردم یاد می‏ده چطور به خونه و سپس زندگیشون رنگ و بویی تازه ببخشن.

ماری کوندو توانایی شگفت‏ انگیزی در هیجان انگیز به نظر رسوندنِ تمیزکاری داره. کوندو در کتاب «دگرگونی زندگی با جادوی نظم: هنر ژاپنی برای نظم و سازماندهی» به مردم یاد می‏ده چطور خونه ‏شون رو طوری بچینن که اطراف اون‏ها فقط وسایلی باشه که واقعا دوست شون دارن.

معیار انتخاب او ساده‎ ست: آیا تو رو به هیجان میاره؟ اگه جواب منفیه، از شرش خلاص شو. ما تو دنیایی زندگی می‏کنیم که پر از نکات سازماندهی و راه‏ حل برای نگهداری و انبار هست که همگی بخشی از یک تلاش هماهنگ برای رسیدگی به انبوه وسایل مون هستن. کوندو از تمام اون‏ها اجتناب می‏کنه. او قبول نداره که این نکات و راه‏ حل‏های هوشمندانه قراره مشکل بی‏ نظمی رو، که باعث ناراحتی اکثر خانواده‏ هاست، برای همیشه حل کنن.

او می‏نویسه: «اون راه‏ حل‏های نگهداری در حقیقت مثل یه زندان برای دفن وسایلی هستن که باعث هیچ شادی و هیجانی نمی‏شن.»

افرادی که متکی بر روش‏های معیوب نگهداری هستن، دوباره به وضعیت بی‏نظمی و سر جای اولشون، که منجر به کار و استرس بیشتر می‏شه، برمیگردن. خیلی از اون‏ها سعی میکنن هر روز یه کمی تمیز کاری انجام بدن، و همون‏طور که کوندو منطقی بهش اشاره میکنه، به این معنیه که «شما تا ابد مشغول نظافت هستید».

در عوض، روش کوندو، مرتب کردن هم ‏زمانِ همه چیز هست؛ به طوری که هرگز مجبور به انجام دوباره ی اون نشید. او مرتب‏ سازی رو به دو بخش تقسیم می‏کنه: دور انداختن و سازماندهی. او پیشنهادِ دور انداختن بر اساس طبقه‏بندی، جمع کردن یکجای تمام وسایل، و دونه دونه مرتب‏کردن اون‏ها رو مطرح می‏کنه. اگر هر چیزی فوراً باعث وجد و هیجان نشد، باید دور انداخته بشه. در پایان احتمالاً یه بخش کوچیکی از وسایلی که باهاشون شروع کردید باقی خواهد موند.

بخش سازماندهی روش او به معنی در نظر گرفتن محلی برای هر وسیله، و محدود کردن فضای نگهداری به یک مکان واحد در خونه‏ ست. کوندو نگهداری عمودی رو پیشنهاد میده؛ یعنی لباس‏ها رو طوری تا کنید که از یه انتها در کشو قرار بگیرن، و هر تکه لباس مشخص باشه.

روش کوندو از این نظر منحصر به فرده که به افراد اجازه می‏ده اشیائی رو که برای مدت طولانی نگه داشته بودن، رها کنن. حتی منی که فکر می‏کردم وسایلم رو تا حد معقولی کم کردم، ناگهان در مورد دور انداختن چند کیسه از لباس‏هایی که دیگه من رو خوشحال نمی‏کردن، احساس بدی نداشتم.

«وقتی واقعاً دنبال جواب این سؤال هستیم که چرا نمی‏تونیم چیزی رو دور بندازیم، به دو دلیل می‏رسیم: وابستگی به گذشته یا ترس از آینده.»

 

ماری کندو - نویسنده
ماری کندو – نویسنده

 

اینکه رویکرد کوندو به مرتب‏سازی، شکل دیگری از کمینه‏گرایی هست برای من خوشاینده؛ روشی که بر کاهش وسایل یه نفر به حداقل تعداد ممکن، با احساسات متناقض در مورد اینکه کدوم وسیله رو نگه داره و کدوم رو دور بندازه، متمرکز نیست؛ در عوض، روش او اشیای بلا استفاده رو از باارزش‏ها جدا می‏کنه، که باعث ایجاد احساس آرامش و سبکی در فرد می‏شه.

لوید آلتر، عضو وبلاگ تری‏هاگر، موفقیت خودش رو در به‏کارگیری روش کوندو برای مرتب‏سازی کامپیوتر و موبایلش این طور توصیف می‏کنه: «نوعی الهام بود. از زمانی که این موبایل رو دارم، همیشه با محدودیت حافظه مواجه بودم. الان چندین گیگ فضای خالی داره. حس سبک‏تر بودن رو منتقل می‏کنه.»

روش کوندو یه جورایی با تمایل من به صرفه‏جویی و سر کردن با امکانات موجود مغایرت داره؛ و این صفات از نوع تربیت من نشات می‏گیره، که یاد گرفتم از هر چیزی که دارم، تا جایی که کار می‏کنه، استفاده کنم. البته دقیقاً به همین دلیله که انقدر با این کتاب ارتباط برقرار کردم؛ خیلی چیزا هستن که فقط چون هنوز کار می‏کنن نگهشون داشتم، نه به این خاطر که دوستشون دارم. رها کردن این همه از وسایل خونه، به من حس آزادی می‏ده.

منبع:

https://www.treehugger.com/life-changing-magic-tidying-book-review-4855606

 

خلاصه کتاب جادوی نظم نوشته ماری کندو

 

 روش کُن‏ماری در دو عبارت:

  • خلاص شدن از لوازم به درد نخور
  • سازماندهی فضای زندگی یک بار برای همیشه

ماری کوندو توضیح می‏ده که زندگی کردن در یه فضای منظم و مرتب، بر تمام جنبه‏های زندگی اثر مثبت داره. یه اتاق نامرتب، بازتابی از ذهنی با وضعیت مشابه هست. یه سازماندهی مجدد عالی در فضای داخلی منزل شما، می‏تونه باعث تغییرات اساسی در سبک زندگی و نگرش تون به زندگی بشه.

بازخورد بعضی از مراجعه‏کننده‏های سابق کوندو:

«بعد از گذروندن یک دوره‏ با شما، از شغلم استعفا دادم و کسب و کار خودم رو راه انداختم؛ کاری که از بچگی رویای انجامش رو داشتم.»

«خیلی خوشحالم از اینکه می‏تونم بگم بعد از تمیز و مرتب کردن آپارتمانم، فروشم خیلی بیشتر شده.»

«من و همسرم خیلی بهتر از قبل با هم کنار میایم.»

«از اینکه فقط دور انداختن چند تا وسیله باعث چنین تغییری در من شده متعجبم. بالاخره موفق شدم سه کیلو وزن کم کنم.»

 

ماری کندو نویسنده کتاب
ماری کندو نویسنده کتاب

 

فصل 1: چرا نمی‏تونم خونه ا‏م رو مرتب نگه دارم؟

 

طبق نظر ماری کوندو، هنر نظم به طور ذاتی به دست نمیاد و ما نیاز داریم در مورد روش‏های نگهداری آموزش ببینیم. یعنی کاملاً طبیعیه که در هنر نظم و ترتیب مهارت نداشته باشیم. با یه رویکرد صحیح، اثر بازگشتی (چیزی شبیه به اثر یویو که در رژیم گرفتن می‏بینید) هرگز اتفاق نمی‏افته و فضای زندگی شما برای همیشه مرتب باقی می‏مونه.

وقتی نوبت به مرتب کردن محیط کار و زندگی میرسه، چطور عمل کنیم:

 

  1. به طور صحیح، و یک بار برای همیشه مرتب کنید.

 

     مرتب کردن همه چیز در یک مرحله، باید منجر به تغییرات اساسی در وضعیت ذهنی شما بشه. قطعاً باید تمام نظرات مرتبط با به تدریج دور انداختن وسایل رو فراموش کنید؛ چون این کار شما رو به یه برده ی تمیزکاری تبدیل می‏کنه و تمام انگیزه‏تون رو از دست می‏دید. ماری کوندو میگه برای یه مرتب‏سازی ایده‏آل، شما فقط باید بدونید چی رو دور بندازید، و کجا رو برای وسایلی که نگه می‏دارید آماده کنید.

 

  1. مرتب‏ سازی بر اساس دسته‏ بندی، نه محل

 

     به جای اینکه تصمیم بگیرید امروز کدوم اتاق رو تمیز کنید، بهتره هدفتون این باشه که وسایل رو بر اساس دسته‏بندی مرتب کنید.به عنوان مثال، تمام لباس‏ها رو امروز، و تمام کتاب‏ها رو فردا مرتب کنید.

     در زندگی با دو نوع مرتب‏سازی مواجه می‏شیم:

  • مرتب کردن هر روزه (برگردوندن وسایلی که در طول روز استفاده می‏کنیم، به سر جای خودشون)
  • مرتب کردن ویژه (کاری که فقط برای یک بار، و در یک مرحله انجام می‏دیم)

     به محض اینکه روز مرتب کردن ویژه به پایان میرسه (که خیلی هم به ندرت اتفاق می‏افته)، تنها کاری که برای انجام باقی می‏مونه تمیزکاری هر روزه ‏ست. با توجه به اینکه مرتب‏سازی واقعی تنها یک‏ بار انجام میشه، دیگه ضرورتی برای استقامت و پشتکار در این امر وجود نخواهد داشت.

 

ماری کندو
ماری کندو

 

فصل 2: اول، کار دور انداختن رو تموم کن

 

 گام اول: قبل از دور ریختن وسایل، باید سبک زندگی دلخواهتون رو تجسم کنید. باید طراحی فضای داخلی رویاییتون رو با تمام جزئیات تصور کنید. به عنوان مثال، داشتن خونه ‏ای که به اندازه ی یه اتاق هتل مرتب و منظمه، یا تصویر واضحی از نقاشی مورد علاقه‏تون و غیره.

گام دوم: از خودتون بپرسید چرا همچین فضایی رو می‏خوایید. برای این کار، سؤال زیر رو در مورد تک تک لوازمی که تو محیط داخلی محل زندگی تون می‏خوایید، بپرسید: چرا من این رو میخوام؟ (مثلاً، چرا من یه اتاق خواب مینیمال میخوام؟)

از طریق جواب این سوال‏ها باید به این نتیجه برسید که در نهایت، وقتی باید تصمیم بگیرید چه وسیله‏ای رو نگه دارید و کدوم رو دور بندازید، تنها یک هدف وجود داره، و اون «خوشحالی ما» هست.

گام سوم: تمام چیزهایی که دارید رو بیرون بیارید.

گام چهارم: انتخاب کنید که چی رو دور بندازید و چی رو نگه دارید. برای این کار، اون وسیله (یا لباس) رو یه لحظه تو دستتون بگیرید و از خودتون بپرسید: آیا این منو به وجد میاره (خوشحالم می‏کنه)؟ این راهی هست که به شما کمک می‏کنه در محیطی قرار بگیرید که بهتون احساس شادی می‏ده.

 

فصل سوم: چطور بر اساس دسته ‏بندی مرتب کنیم

 

برای راحت‏تر کردن مرتب‏ سازی و دور انداختن وسایل، باید به ترتیب زیر، و گروه به گروه جلو برید:

  1. لباس‏ها

 

لباسها، لباس، مرتب کردن لباسها، سازماندهی وسایل

 

تمام لباس‏هایی که دارید رو یکجا جمع کنید و بر اساس زیرگروه‏ها مرتب کنید:

  • بلوزها
  • شلوارها
  • لباس‏هایی که آویزون می‏کنید
  • جوراب‏ها
  • لباس زیرها
  • کیف‏ها
  • اکسِسوری‏ها و بدلیجات
  • لباس‏های موقعیت‏های خاص (لباس شنا، کلاه، و غیره)
  • کفش‏ها

کارهایی که نباید انجام بدید:

     هرگز لباس‏هایی که بیرون از منزل می‏پوشید رو با لباس‏هایی که فقط تو خونه استفاده می‏کنید یکی نکنید (به جز تیشرت‏های نخی). این یه استراتژی عالی برای به تعویق انداختن لحظه‏ای هست که لباس‏هایی که دیگه حس خوبی به شما نمی‏دن رو دور بندازید. ما زمان زیادی رو توی خونه می‏گذرونیم، و نباید چون کسی ما رو نمیبینه لباس راحتی رو به لباس درجه دو تبدیل کنیم. در واقع، دقیقاً زمانی که کسی ما رو نگاه نمی‏کنه، باید با پوشیدن لباس‏های تو خونه‏ای راحت و زیبا تصوری که از خودمون داریم رو تقویت کنیم. لباس‏های راحتی باید از مغازه‏های تخصصی خریداری بشن و از نظر ظاهری چشم‏نواز باشن.

     برای اینکه بهتر متوجه بشید آیا لباسی که تو دستتون گرفتید به شما حس خوبی می‏ده یا نه، از خودتون سؤال‏های زیر رو بپرسد:

  • در زندگی من چه جایگاهی داره؟
  • کِی خریدمش؟
  • در اون زمان چه اهمیتی داشت؟


2. کتاب‎ها

کتاب، کتابها، دسته های کتاب

 

روش کُن‏ماری پیشنهاد می‏ده تمام کتاب‏هایی که دارید رو روی زمین بچینید، طوری که روی جلدشون دیده بشه.

     اگر تعداد کتاب‏هاتون خیلی زیاده، باید در چهار گروه طبقه بندی بشن:

  • کتاب‏های عمومی: اون‏هایی که در زمان استراحت می‏خونید.
  • کتاب‏های کاربردی: مثل کتاب‏های مرجع، کتاب‏های آشپزی و غیره.
  • کتاب‏های تصویری: مثل کلکسیون عکس‏ها و غیره.
  • مجلات

هدف اینه که تنها کتاب‏هایی رو توی قفسه ‏مون نگه داریم که ما رو خوشحال میکنن. پس باید از کتاب‏های زیر خلاص بشید:

  • کتاب‏هایی که هرگز نخوندید.
  • کتاب‏هایی که به ندرت شروع به خوندنشون می‏کنید یا نصفه کاره رهاشون می‏کنید.

     داشتن کتاب‏های کمتر، تأثیر اطلاعاتی که می‏خونید رو افزایش می‏ده. وقتی با کتابی مواجه می‏شید، وقتشه که بخونیدش.

 

  1. برگه ‏ها

 

مرتب کردن وسایل، منظم کردن، سازماندهی وسایل

     ماری کوندو توصیه می‏کنه تمام برگه‏هایی رو که در گروه‏های زیر قرار نمی‏گیرن، دور بندازیم:

  • اون‏هایی که در حال حاضر استفاده می‏شن
  • دارای کاربرد محدود از نظر زمانی
  • برای نگهداری همیشگی
  • ضمانت‏نامه‏ها

تمام کاغذها رو برای مرتب کردن یکجا جمع کنید. برگه‏هایی که باید نگه دارید رو در سه پوشه ی جداگانه‏ قرار بدید: یه پوشه برای برگه‏هایی که خیلی باهاشون سروکار ندارید (اجاره‏نامه‏ها، قرارداد بیمه و غیره)، یکی برای برگه‏هایی که بیشتر ازشون استفاده می‏کنید، و آخری هم برای ضمانت‏نامه‏ها.

کارهایی که نباید انجام بدیم:

  • نگه داشتن مدارکی که توی سمینارها توزیع میشن. ماری کوندو معتقده اگر تمام آموخته‏هامون در این سمینارها رو عملی نمی‏کنیم، به خاطر نگهداری این مدارک هست.
  • نگه داشتن اطلاعات حساب و دسته چک‏های خالی
  • نگه داشتن دفترچه‏های راهنما (به جز راهنمای کامپیوتر یا دوربین)

 

  1. وسایل متفرقه (سکه‏ ها، اشیای کوچیک، خرت و پرت ها و غیره)

 

بهم ریختگی، نا مرتبی، آشفتگی، لباسهای روی هم ریخته
 

 

ماری کوندو به این اشیای مختلف میگه «کومونو». مرتب کردن اون‏ها وحشتناکه؛ اما اگر یاد بگیرید این کار رو به طور درست انجام بدید، راحت می‏شه.

چگونه اشیای متفرقه رو مرتب کنیم؟

  • CD‏ها و DVD‏ها
  • محصولات مراقبت پوستی
  • لوازم آرایش
  • اکسسوری‏ها
  • اقلام مهم (پاسپورت، کارت بانکی و غیره)
  • لوازم خونگی (دوربین دیجیتال، کابل‏ و سیم برقی، و هر وسیله‏ای که برقی به نظر بیاد)
  • تجهیزات خونگی (ابزار نوشتاری، قلاب‏های بافتنی و غیره)
  • سایر اقلام موجود در خونه (دارو‏ها، مواد شوینده، پارچه‏ها و دستمال‏ها، و غیره)
  • ظروف آشپزی، مواد غذایی و غیره
  • سایر موارد

گام بعدی، دور انداختن تمام موارد بلا استفاده ی موجود در این لیست، و سپس نگهداری وسایلیه که باعث شادی ما می‏شن (مطابق دسته‏بندی ارائه شده در لیست مرتب‏سازی کومونو).

 

سکه‏ ها

 

ایده ی خوبی نیست که سکه‏ ها در جاهای مختلف توی خونه پراکنده باشن. همه ‏ی اون‏ها باید توی کیف شما (نه یه قلک) جمع بشن یا به حساب بانکی واریز بشن.

 

دور انداختن وسایلی که برای مواقع ضروری نگه داشتیم

 

همه میدونید که این وسایل چی‏ها هستن؛ حتی میشه اون‏ها رو بدون پرسیدن سوال «آیا باعث شادی من میشه؟» انداخت تو سطل زباله.

لیستی از این اشیا:

  • هدایا
  • جعبه‏ ی تلفن‏های همراه
  • کابل‏های الکتریکی نامشخص
  • دکمه‏های یدکی
  • جعبه ی لوازم خونگی
  • تلویزیون و رادیوهایی که دیگه کار نمی‏کنن
  • رخت خواب برای دوستانی که هرگز شب خونه ی ما نموندن
  • نمونه‏ها و تِسترهای محصولات آرایشی که برای مسافرت نگه داشتید
  • جدیدترین محصولات بهداشتی
  • ابزار تبلیغاتی رایگان

 

  1. اشیایی که ارزش احساسی بالایی دارن

 

چیزهایی وجود دارن که جدا کردن اون‏ها از خودمون برای ما سخته، چون می‏ترسیم با این کار خاطرات ارزشمند مربوط به این سوغاتی‏ها رو فراموش کنیم. در واقع باید خودمون رو قانع کنیم که اون خاطرات زیبا، فقط به دلیل کنار گذاشتن این یادگاری‏ها از بین نمی‏رن. باید در زمان حال زندگی کنیم، و نگه داشتن خاطراتی از گذشته که بدون این اشیا ممکنه فراموششون کنیم فایده‏ای نداره. احساس شادی و خوشایندی که در زمان حال داریم مهم‏تر هستن.

 

ماری کندو 2
ماری کندو

 

کاری که نباید انجام بدیم:

  • دادن اشیای دارای ارزش احساسی به افراد خانواده. چون با این کار اون‏ها هم درگیر بی‏نظمی می‏شن.

 

عکس‏ها

 

ماری کوندو پیشنهاد می‏کنه تمام عکس‏ها رو یکجا جمع کنیم، و فقط اونایی رو نگه داریم که احساساتی رو در ما بیدار می‏کنن.

کاری که نباید انجام بدیم:

  • نگه داشتن عکس‏های مربوط به افرادی که فوت شدن (مثلاً عکس‏های پدربزرگتون).

ما نباید بیش از حد درگیر خاطرات باشیم، بلکه باید شخصی رو دوست داشته باشیم که به لطف تجربیات گذشته در حال تبدیل شدن به او هستیم. محیط زندگی ما باید مناسب فردی باشه که الان هستیم؛ نه کسی که در گذشته بودیم.

به محض اینکه نظم و ترتیب رو به محیط زندگیتون اضافه کردید و حجم وسایل و متعلقات تون کم شد، میتونید ماهیت ارزش‏های حقیقی خودتون رو درک کنید. متوجه خواهید شد که چی واقعاً توی زندگی شما دارای اهمیته. وسایلی که تعداد خیلی زیادی ازشون داریم، اما نمی‏تونیم خودمون رو راضی به جدایی از اون‏ها کنیم، اونایی نیستن که خیلی مراقب شونیم؛ در حقیقت، کاملاً برعکسه. با داشتن حجم معقولی از ابزار و وسایل که بتونیم اون‏ها رو به درستی مدیریت کنیم، به رابطه‏ای که با لوازم مون داریم نیرویی تازه می‏دیم. جدا کردن خودتون از چیزهایی که دیگه کاربردی ندارن، بی فایده نخواهد بود.

 

انگیزه‏ تون رو دنبال کنید، و همه چیز خوب پیش خواهد رفت

 

ماری کوندو توضیح می‏ده که روند انتخاب اشیا کاملاً شخصیه. برای اجتناب از اثر بازگشتی، لازمه روش نگهداری مخصوص به خودتون رو با استفاده از استانداردهای خودتون ایجاد کنید. به همین دلیله که درک احساساتون در مورد تک تک وسایلتون خیلی مهمه.

فرایند انتخاب اشیایی که باعث شادی می‏شن، به شما این امکان رو می‏ده متوجه بشید چی رو دوست دارید و به چی نیاز دارید. چیزی که توی دستتون گرفتید چندین حس رو در شما بیدار می‏کنه. این احساسات قابل اطمینان هستن، و با اعتماد به اون‏ها می‏تونید زندگی هماهنگ‏تری داشته باشید و در طول زمان شاهد تغییرات اساسی باشید. ماری کوندو حتی تا جایی پیش می‏ره که می‏گه انگار لطف خدا شامل حال زندگیتون می‏شه. مرتب کردن فضای زندگیتون، جادوی پشت یه زندگی شادتر و با نشاط‏تر خواهد بود.

 

ماری کندو در مصاحیه
ماری کندو در مصاحیه

 

فصل 4: مرتب کردن وسایل، برای یک زندگی درخشان

 

طراحی محلی برای هر وسیله

بدون یه فضای نگهداری از پیش تعیین شده، دونستن اینکه هر چیزی رو بعد از استفاده کجا بذاریم سخت خواهد بود. بنابراین، راه‏حل مناسب، داشتن یه فضای مشخص برای هر گروه از لوازم مون هست. بعد از استفاده از هر وسیله یا اضافه کردن یه قلم جدید به محیط زندگی، اون شئ باید در این مکان تعیین شده قرار بگیره. به این ترتیب، محیط زندگیتون منظم باقی می‏مونه.


اول دور بندازید، بعد نگهداری کنید

 

حتی اگه مؤثرترین روش نگهداری رو هم به کار بگیرید، بدون اینکه اول از شر وسایل اضافی (اون‏هایی که شما رو به هیجان نمیارن) خلاص بشید، مرتب کردن هیچ فایده‏ای نداره، و اثر بازگشتی اجتناب‏ناپذیر خواهد بود.

 

نگهداری: دنبال نهایت سادگی باشید

 

راز منظم نگه داشتن یه اتاق، در اینه که به دنبال نهایت سادگی باشید. برای به خاطر سپردن اینکه چه چیزهایی دارید، بهتره ساده ‏ترین روش نگهداری ممکن رو انتخاب کنید.

 

محل‏های نگهداری رو پراکنده و جدا از هم نکنید

 

اینکه تمام اقلام مربوط به یک دسته ‏بندی رو با هم یکجا قرار بدید، و محل‏های نگهداری رو پراکنده نکنید، یه قانونه. اگر چند نفر با هم تو یه خونه زندگی میکنن، ضروریه که تا حد ممکن هر فرد فضای نگهداری مخصوص به خودش رو داشته باشه. داشتن فضای شخصی منشأ شادیه و به شما این حس رو منتقل می‏کنه که اینجا فقط متعلق به خودتونه، و باعث می‏شه همیشه مرتب نگهش دارید.

 

«برنامه‏ ریزی گردشی» و «تعداد دفعات استفاده» رو فراموش کنید

 

مرتب‏ سازی بر اساس برنامه ی گردشی، به معنی مرتب کردن مطابق شیوه ی حرکت ساکنین در اطراف خونه‏ست. تمام اون چیزی که با این کار به دست میارید پراکنده کردن فضای نگهداری تو کل خونه‏ خواهد بود. همین اتفاق در مورد تعداد دفعات استفاده از یه جنس هم تکرار می‏شه. نگهداری اشیا با توجه به تعداد دفعات استفاده از اون‏ها هیچ فایده‏ای نداره. اینکه همه چیز رو به ساده‏ترین شکل ممکن و متناسب با فضای زندگی نگه داریم، خیلی راحت‏تره.

 

هرگز وسایلتون رو روی هم دیگه انباشته نکنید؛ نکته ی کلیدی در نگهداری عمودیه

 

روش کُن‏ماری توصیه می‏کنه هرگز وسایلتون رو روی هم دیگه نچینید. این کار باعث می‏شه فکر کنید یه فضای نگهداری بی‏نهایت دارید. به نظر ماری کوندو، نگهداری عمودی، حتی برای لباس‏ها ضروریه. در واقع، ماری کوندو یه روش تا کردن عمودی ارائه کرده که ادعا می‏کنه کاملاً هم کارآمده. همچنین، نگهداری عمودی نوعی احترام به لوازم مون هم به حساب میاد؛ چون هیچ وسیله‏ای نباید وزن وسیله ی دیگه‏ای رو روی خودش تحمل کنه.

 

هیچ نیازی به ابزار نگهداری بازاری نیست

 

تنها وسایلی که برای نگهداری نیاز داریم کشوها و جعبه‏های ساده هستن؛ نه هیچ چیز خاص و پیچیده‏ ای.

 

بهترین راه برای نگهداری کیف‏ها، گذاشتن اون‏ها درون یه کیف دیگه ‏ست

 

موثرترین راه برای نگهداری کیف‏هاتون اینه که اون‏ها رو توی همدیگه قرار بدید. با این وجود، نباید تعداد خیلی زیادی کیف رو توی یک کیف جا بدید؛ دو تا تعداد معقولیه. به یاد داشته باشید که بندهای کیف میزبان (که بقیه ی کیف‏ها درون اون هستن) رو آویزون بذارید تا وجود کیف‏ درون اون رو فراموش نکنید.

 

کیفتون رو هر روز خالی کنید

 

خالی کردن هر روزه ی کیف به شما این امکان رو می‏ده تا چیزهای به درد نخوری رو که در طول روز جمع کردید (رسیدها، دستمال کاغذی و غیره)، دور بندازید و به کیفتون استراحت بدید. یه کیف خالی، برای مدت طولانی‏تری شکلش رو حفظ می‏کنه و هر روز احساس رضایت بیشتری به ما می‏ده. بهترین روش برای خالی کردن کیف اینه که محتویات اون رو (به جز چیزهایی که دور می‏اندازید)، به صورت عمودی در جعبه‏ای (مثل جعبه کفش) نزدیک به همون کیف بذارید.

 

وسایلی که روی زمین قرار گرفتن، همه متعلق به داخل کمد هستن

 

طبق روش کُن‏ماری، گذاشتن تمام اقلام و وسایل مربوط به نگهداری (حتی چمدون‏ها) در داخل کمدها و جالباسی، روشی کارآمدتر هست.

 

درون وان حموم و سینک ظرفشویی رو خالی نگه دارید

 

بهتره هیچ چیزی رو روی کناره‏های وان حموم نگه ندارید تا زیر اون‏ها ماده ی لزجی جمع نشه و کار تمیز کردن راحت باشه. همین مسئله در مورد سینک ظرفشویی هم صادقه. بهتره هیچی رو روی سینک رها نکنید و ظرف‏ها رو بلافاصله بعد از شستن خشک کنید.

 

داخل کمدتون رو با ذوق درونتون تزئین کنید

 

می‏تونید از یکسری اقلام مشخصی که دوستشون دارید ولی نمی‏خوایید دیده بشن (پوسترها، عکس‎ها و غیره)، برای تزیین داخل فضای  نگهداری تون استفاده کنید. محل نگهداری وسایل شما، بهشت شخصی شماست.

 

فورا لباس‏های جدید رو از بسته‏ بندی خارج کنید و برچسب اون‏ها رو بِکنید

 

باز کردن و جدا کردن برچسب لباس‏ها، اون‏ها رو از «کالاهای فروشگاهی» به وسایل شخصی تبدیل می‏کنه.

 

مزاحمت اطلاعات نوشتاری رو دست کم نگیرید

 

با حذف اطلاعات بصری اضافی (برچسب تجهیزات مربوط به نگهداری، برچسب لباس‏های جدید، پوشش تبلیغاتی روی بعضی از مواد شوینده و دئودورانت‏ها، و غیره)، که هیچ حس خوبی هم منتقل نمی‏کنن، می‏تونیم محیط زندگیمون رو آرامش‏بخش و راحت‏تر کنیم.

 

قدردان اموال و وسایلتون باشید و همراهان قدرتمندی به دست بیارید

 

از وسایل شخصیتون بابت خدمات خوبی که در طول روز بهتون ارائه کردن تشکر کنید، و مکان مشخصی رو در منزل به اون‏ها اختصاص بدید. به علاوه، رفتار محترمانه با اموال تون باعث می‏شه تا ماندگاری بیشتری داشته باشن.

 

فصل 5: جادوی نظم، در زندگی شما تغییرات اساسی ایجاد می‏کنه

 

خونه‏ تون رو مرتب نگه دارید تا بدونید که واقعا میخواید چیکار کنید

 

ماری کوندو می‏گه که مراجعه‏کننده‏های او اغلب بهش می‏گن از وقتی که خونه‏شون رو مرتب و منظم کردن، متوجه شدن که واقعاً می‏خوان تو زندگی چیکار کنن. بعضی افراد کسب و کار خودشون رو راه‏اندازی کردن، برخی شغلشون رو عوض کردن، و بعضی دیگه هم بیشتر به کارشون علاقمند شدن. همچنین اون‏ها اشتیاق بیشتری نسبت به سرگرمی‏ها، خونه، و خانواده‏شون احساس می‏کنن. نظم، ما رو از چیزهایی که دوست داریم آگاه، و زندگی روزمره‏مون رو هیجان‏ انگیزتر می‏کنه.

 

اثر جادویی نظم، زندگیتون رو به طور اساسی تغییر می‏ده

 

اینکه نظم باعث تغییرات قابل توجه در زندگی می‏شه، 100% برای همه صادقه. این همون چیزیه که روش کُن‏ماری بهش میگه «جادوی نظم». تأثیر «جادوی نظم» چشمگیره و یکی از اثرات جادویی اون، افزایش اعتماد به نفس در توانایی تصمیم‏گیری ماست.

در حقیقت، مرتب کردن محیط زندگی به این معنیه که شما صدها و بلکه هزاران شئ رو توی دستتون گرفتید و از خودتون پرسیدید که آیا این وسیله حس خوبی بهتون می‏ده، و آیا میخواید نگهش دارید یا بندازیدش دور. همین فرایند طبیعتاً باعث افزایش قابلیت تصمیم‏گیری و اعتماد به نفس در ما می‏شه.

 

کسب اعتماد به نفس در زندگی از طریق جادوی نظم

 

ماری کوندو اینجا با اشاره به مشکلات خودش در گذشته، عنوان می‏کنه یک محیط زندگی اطمینان‏بخش، باعث افزایش اعتماد به نفس در ما می‏شه. اگر به داشته‏هامون، به لباسی که میپوشیم، و آدم‏های اطرافمون اعتماد داشته باشیم، پس شانس زیادی وجود داره که احساس اعتماد به نفسمون هم بیشتر بشه. این اشیا و آدم‏ها همگی خاص، ارزشمند و برای ما بسیار عزیز هستن؛ اون‏ها باعث نشاط ما میشن، و با حمایتشون به ما کمک می‏کنن به توانایی‏هامون باور داشته باشیم.

 

وابستگی به گذشته یا نگرانی برای آینده

 

دو دلیل واقعی برای اینکه جدا کردن یه شئ یا وسیله از خودمون کار سختیه، تعهد به گذشته یا ترس از آینده هستن.

اگر بتونید تعهدتون به گذشته و ترستون از آینده رو با مشاهده ی دارایی‏هاتون و به دور از احساسات شناسایی کنید، اون وقت قادر به درک این هستید که واقعاً چی براتون مهمه. با اعتماد کردن به تصمیمات تون، اقدام کردن با اشتیاق و بدون توجه به شک و تردیدها، می‏تونید به موفقیت بیشتری برسید.

 

یادگیری اینکه بدون یک وسیله هم می‏تونید ادامه بدید

 

دور انداختن وسایلی که باعث شادی شما نمی‏شن هیچ اثرات جانبی مضری نداره. به همین دلیله که بعد از مرتب کردن با روش کُن‏ماری شما حس بدی از بابت این قضیه نخواهید داشت؛ و این امر به این معنیه که قبل از مرتب‏سازی، شما تمام عمرتون رو توسط وسایلی احاطه شده بودید که هیچ نیازی بهشون نداشتید.

 

آیا با خونه تون احوالپرسی می‏کنید؟

 

سلام و احوال‏پرسی با خونه‏تون، هر بار که واردش می‏شید، بهترین راه برای تقویت این قابلیت هست که بدونید کدوم اشیا براتون مفید هستن و در جای صحیح خودشون قرار گرفتن. به خاطر داشته باشید همیشه وقتی می‏رسید خونه، با جملات ساده‏ای مثل «سلام، من برگشتم» یا «مرسی که یه سقف برام فراهم کردی»، با صدای بلند یا تو ذهنتون، با خونه‏تون احوال‏پرسی کنید.

بعد حس می‏کنید که بهتون جواب می‏ده. به این ترتیب، به تدریج متوجه خواهید شد که کدوم قسمت از خونه می‏خواد مرتب بشه، یا دوست داره ما وسایل رو کجا قرار بدیم. پروسه ی تمیزکاری، فرصتی برای تشکر از خونه‏مون بابت تمام چیزهاییه که در اختیارمون قرار داده.

 

اموالتون می‏خوان به شما کمک کنن

 

تمام چیزهایی که داریم، بدون استثنا، همه یک خواسته دارن؛ اینکه برای ما مفید باشن. به همین دلیله که یک شئ بعد از نبودنش، انرژی و حس کاربردی بودنش رو پشت سر خودش باقی می‏ذاره. یک وسیله، بعد از آزاد شدن از شکل فیزیکی اش، به شکل انرژی به دنیای ما برمیگرده تا به بقیه ی اشیا بگه که ما آدم خاصی هستیم.

 

محیط زندگی شما روی بدنتون تاثیر می‏ذاره

 

وقتی وسایل کمتری داشته باشید و خونه‏تون رو تمیز کنید، همون فرایند سم‏زدایی درون بدن هم اتفاق می‏افته. دلیل اصلی اینکه ایجاد نظم و ترتیب روی بدن اثر مثبت داره، احساس رضایتی هست که طی این فرایند تجربه می‏کنید. ماری کوندو با بررسی مراجعه‏کننده‏هاش متوجه شد که وقتی یکسری کتاب‏ها و اسناد رو دور ریخته بودن، ایده ‏ها و افکار بهتری داشتن، و بعد از کاهش تعداد محصولات زیبایی و تمیز کردن فضای اطراف سینک و وان حموم، چهره‏ای شاداب‏تر و پوستی نرم‏تر داشتن.

 

این حقیقت داره که نظم باعث افزایش شانس و اقبال می‏شه؟

 

سازماندهی محیط زندگیتون برای اینکه هر روز فضایی راحت، پویا، و شاد باشه یک اقبال خوب هست. با مرتب کردن خونه‏تون، می‏تونید طبیعی زندگی کنید. وسایلی رو انتخاب کنید که باعث ایجاد نشاط و حس خوب در شما میشن و واقعاً براتون ارزشمندن. هیچ چیز نمیتونه بیشتر از رفتار کردن به شیوه‏ای ساده و طبیعی باعث خوشحالی شما بشه. اگه می‏خواید به این بگید اقبال خوب، پس مرتب کردن خونه‏تون می‏تونه راه مناسبی برای بهره بردن ازش باشه.

 

چطور بفهمیم واقعاً چیزی ارزشمنده یا نه

 

ماری کوندو در این بخش توضیح می‏ده مراجعه‏کننده‏هاش، بسته به اینکه آیا شئ توی دستشون رو دوست دارن یا نه، یا اگه در مورد انتخابشون مطمئن نباشن، بدون شک واکنش‏های مختلفی نشون می‏دن. وقتی چیزی رو که نگه داشتن منبع شادی باشه، تصمیم فوراً گرفته می‏شه و چشماشون برق میزنه. در مقابل، اگر اون شئ اون‏ها رو به وجد نیاره، دستشون ثابت میمونه، سرشونو بالا میگیرن و اخم می‏کنن. اینجوری نویسنده می‏تونه در یک چشم بهم زدن تشخیص بده که آیا یک وسیله مراجعه‏کننده‏ش رو خوشحال میکنه یا نه.

 

داشتن وسایلی در اطرافتون که شما رو به هیجان بیارن، باعث شادی می‏شه

 

اگر وسیله‏ای که می‏خواید نگه دارید یه چیز مسخره‏ست و شما بابتش خجالت می‏کشید، اما باعث شادی شما می‏شه، پس حتماً نگهش دارید. اگر می‏تونید با اطمینان بگید که «من دوسش دارم!»، دیگه مهم نیست بقیه چی میگن؛ و اگه از داشتنش خرسند هستین، نباید به طرز فکر دیگران اهمیت بدید.

 

زندگی واقعی شما بعد از مرتب کردن خونه‏ تون شروع میشه

 

مرتب کردن نباید یه کار روزانه باشه؛ قرار نیست ما کل عمرمون رو صرف این کار کنیم. مرتب‏سازی باید سریع و کامل، و در یک مرحله انجام بشه. تنها کاری که باید در پایان روز انجام بدید اینه که تصمیم بگیرید چی رو می‏خواید نگه دارید، چی رو دور بندازید، و چیزهایی رو که نگه داشتید دوست بدارید. بیایید توی این مدت زندگی، وقتمون رو صرف انجام کارهایی کنیم که باعث شادی و نشاط ما می‏شن. ماری کوندو معتقده مرتب‏سازی به شما کمک می‏کنه تا کاری رو پیدا کنید که به دلتون بشینه. به همین خاطره که زندگی تنها زمانی واقعاً شروع می‏شه که خونه ‏تون مرتب باشه.

منبع:

https://medium.com/@olivierrolanden/book-review-the-life-changing-magic-of-tidying-up-the-japanese-art-of-decluttering-and-a784d38c904

 

به پادکست مون خوره کتابم سر بزنین. ما تو “یه فنجون کتاب” مون تیکه هایی از کتابارو که خودمون ازشون لذت بردیم رو براتون میخونیم. تو هر قسمت “یه نویسنده” ام سیر تحولات فکری و شخصیتی یه نویسنده ی بزرگو براتون تعریف میکنیم. امیدوارم که از گوش کردنشون لذت ببرین.

 

اگه از کتاب جادوی نظم نوشته ماری کندو خوشتون میاد، راحت میتونین از همین لینک تهیه اش کنین. امیدوارم از خوندنش لذت ببرین!

کاور کتاب جادوی نظم
خرید کتاب جادوی نظم اثر کاری کندو

 

 

ماری کندو

درباره ماری کندو:

ماری کوندو، همچنین معروف به کُن‏ماری، یه مشاور سازماندهی، نویسنده و مجری تلویزیونی ژاپنیه. کوندو چهار کتاب در مورد سازماندهی نوشته که مجموعاً میلیون‏ها کپی از اون‏ها در سراسر جهان فروخته شده.

کتاب های مشابه جادوی نظم:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *