کاور کتاب رویاها

معرفی و نقد کتاب: رویاها

نویسنده: کارل یونگ

امتیاز در گودریدز:
4.1/5
امتیاز در آمازون:
4.6/5
با 2407 رای
با 80 رای
تعداد صفحه: 337
زبان اصلی: انگلیسی
دسته‌بندی‌ها: |

تحليل رويا يکي از برجسته‌ترين و اساسي‌ترين بخش‌هاي روانشناسي تحليلي‌، مکتب روانشناسي‌اي‌ است که توسط کارل گوستاو يونگ و جانشينانش پايه‌گذاري شد. اين جلد پرمايه‌ترين آثار يونگ درباره‌ي رويا و مفهوم اون رو دربردارد. مقاله‌هاي موجود در اين کتاب که در سال‌هاي 1909 تا 1945توسط يونگ نوشته شده، ديدگاه‌هاي اصلي او درباره خواب‌ديدن به‌خصوص رابطه‌ي ميان زبان و رويا رو نشان مي‌دهد.

در ميان اين مطالعه‌ها، یونگ متوجه شد که خودِ رویا يک زبان است، زبانی که از طریق اون روح با بدن ارتباط برقرار می‌کند. مقاله‌های موجود ” تحلیل رویاها”، “در باب اهمیت رویاهای عددی”، “جنبه‌های کلی روانشناسی رویاها”، ” در باب ماهیت رویا”، ” کاربرد عملي رویاها” و “نمادپردازي هر رويا با توجه به کيمياگري”( تکمیل شده با تصاویر) می‌باشد.

نقل قول‌های کتاب رویاها:

” تنها چیزی که بتواند خودش را نابود کند حقیقتا زنده است”

“پزشکی از یک سو به خاطرسپردن اطلاعات زیادی‌ است که  به سادگی بدون هیچگونه دانش واقعی از اساس آن‌ها حفظ می‌شود و از سوی دیگر یادگیری مهارت‌های کاربردی‌ست، که از قاعده‌ی “فکر نکن، عمل کن” پیروی می‌کند. بنابراین در میان تمام حرفه‌ها، پزشکان کمترین فرصت برای یادگیری عمل اندیشیدن رو دارند.”

“اهمیتی ندارد که چقدر والدین و پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها در حق بچه بدی کرده‌اند، یک انسان بالغ واقعی این بدی‌ها رو به عنوان شرایط موجود می‌پذیرد و متوجه آن‌ها هست. تنها یک احمق به گناهکار دانستن دیگران علاقه داره چرا که کاري براي تغيير اون نمي‌تونه انجام بدهد. آدم عاقل از اشتباهات خودش درس می‌گیرد. از خود می‌پرسد: چرا این چیزها برای من اتفاق می‌افتد؟ برای پیدا کردن این پاسخ سرنوشت‌ساز به دل خود رجوع می‌کند.”

“باور به نظام اخلاقی و خدا متعلق به جوهره‌ی نابود نشدنی روح انسان است.”

“این که ما پابند زمینیم به این معنی نیست که نمی‌تونیم رشد کنیم، برعکس ما ناگزیر به رشدیم. هیچ درخت باشکوه و بالنده‌ای ریشه‌های تاریک خود رو انکار نمی‌کند، چرا که نه تنها به بالا که از پایین نیز رشد می‌کند.”

“تمام فلسفه‌ها و مذاهب دلیلی برای وجود روح در انسان هستند که ممکن است در نهایت معیاری برای درست و غلط شوند”

“البته کسانی هستند که فکر می‌کنند باور داشتن به چیزی علمی نیست، آن‌ها نمی‌خواهند دید روشنفکرانه‌شان با افکار سنگین‌تر مختل شود. پزشکي که نتواند احساسات يک انسان رو جدي بگيرد مرتکب اشتباه بزرگي مي‌شود و اگر تلاش کند تا اين عملکرد مرموز و تقريبا غيرقابل‌درکِ طبيعت رو با نگرشي که خودش علمي مي‌دونه درست کند، استدلال سطحي خود رو به جاي فرآيند درماني طبيعي جا مي‌زند.”

نقد و خلاصه کتاب رویاها:

 

خلاصه کتاب ماهیت رویاها نوشته کارل یونگ

 

رویاها زنان و مردان زیادی رو در سراسر جهان مبهوت کرده ، راهنمایی کرده‌، ترسانده‌، الهام‌بخشیده، اخطار داده‌، جریحه‌دار کرده، درگیر کرده‌ و دگرگون کرده است. از زمانی که می‌تونیم با دیگران ارتباط برقرار کنیم و حرف بزنیم، رویاهامون رو به همدیگه گفتیم. ما یک سوم از عمرمون رو در یک کمای موقتی می‌خوابیم و تقریبا هر شب خواب می‌بینیم. بسیاری منکر رویاها شدند و اون‌ها رو اتفاقات و رویدادهای محضی از قوه‌ی تخیل می‌دونند و در حد چیزی که قبل از خواب می‌خوریم اون‌ها رو پايين مي‌آورند. ولی بسیاری از مردم رویاها رو پررمز و راز و شگفتي يا پيام‌هاي مرموزِ کدگذاري‌ شده‌اي از يک بعد، مکان يا روح ديگر مي‌دونند. بعضی فرهنگ‌ها، همچون آزتک‌ها یا مایاها، مهم‌ترین فرآیندهای تصمیم‌گیری خود رو مبتنی بر رویاها انجام می‌دادند. رویاها در داستان‌های تستامنت قدیم و جدید و متون مقدس و حکاکي‌هاي هند بسيار برجسته هستند. در وقايع تاریخي رویاها نقش هدایتگری برای اقدامات ديندارانه‌ي پادشاهان داشتند و فهم فیلسوفان رو به چالش کشیدند. رویا چیست؟این داستان‌های عجیب در ذهن‌های ما چه معنایی دارد؟                        

 

رويکرد يونگ در مورد روياها و روش‌های تفسير او نسل‌هاي زيادي از روانکاوها و دانشجويان علوم ذهني رو تحت‌تاثير قرار داده و هدايت کرده. ايده و ايده‌آل‌هاي يونگ براي خود بزرگتر، مفهوم عمده‌ي مذهب فاقد عقل‌وشعور، فرآيند فردپرستي، بار انباشت سرکوب‌شدگی، مردانگی اسطوره‌‌شناسی در اذهان جدید، به طور مستقیم از طریق نوشته‌های یونگ و نامستقیم از طریق نوشته‌های جوزف کمپبل، جیمز هیلمن و کتاب‌های روانشناسی بی‌شماری در سه دهه‌ی گذشته به فرهنگ و صحنه‌ی اجتماعی ما نفوذ کرده‌است. هرکاری بر روی ایده‌های یونگ باید با تاکید بر رویاها، توصیف‌نشدنی‌ترین ولی روشنفکرانه‌ترین محصول ذهن پنهان شروع شود.

“رویا فریاد ناخودآگاه است… رویا حقیقت درونی و واقعیت بیمار رو  همانطور که هست آشکار می‌کند: نه آن‌طور که گمان می‌کنم و آنطور که او می‌خواهد باشد، بلکه همانطور که هست.”

 

از کاربرد عملی تحلیل رویا

 

“اگرچه رویاها از نگرشی قطعی و نهایی در خودآگاه يا يک شرايط رواني ریشه مي‌گيرند ولي اصل اون‌ها در شکاف تاريک و غيرقابل فهم ذهن آگاه قرار دارد. براي داشتن يک اصطلاح رساتر، اين پيش‌زمينه‌ي ناشناخته رو ناخودآگاه مي‌ناميم. ماهيت و معيارهاي اون رو نمي‌دونيم، ولي تاثيرات حتمي‌اش رو وقتي مي‌بينيم و حس مي‌کنيم که با هر صفت ظاهري در اين روياها به دنبال پاسخ‌هايي باتوجه به ماهيت ضمير ناخودآگاه خود مي‌گرديم. به دليل اينکه روياها متداول‌ترين و معمول‌ترين نشانه‌ي ضمير ناخودآگاه ما هستند، بزرگترين موارد براي تحقيق درباره‌ي ناخودآگاه رو فراهم مي‌کنند.

 

در باب ماهيت رويا

 

تقريبا يک قرن و نيم پيش، يونگ تحقيقاتش درباره‌ي رويا رو شروع کرد. يونگ بزرگترين جانشين زيگموند فرويد بود و امروزه به عنوان سرشناس‌ترين نظريه‌پرداز در زمينه‌ی روانشناسی و روانکاوی عصر ما بعد از خود فروید در نظرگرفته می‌شود. يونگ کار خود رو از پايه و اساس کار فرويد که گفته بود منشا روياها سرزميني مجزا است، جايي فراي ذهن خودآگاه و پنهان از آن که ناخودآگاه ناميده مي‌شود، شروع کرد. فهم عميق‌تري از ناخودآگاه توسط روياها به دست مي‌آيد. روياها جامه و پوشش فرآيند تحليلي هستند و هر دوي اين نوشته‌هاي پيشگام پر از روايت خواب‌ها، تحليل‌ها و تفسير نظريه‌ي روياست.

با اين حال، يونگ اين نظريه رو به مسير جديدي برد. با رويکردي مهم و جديد در مورد رويا و ناخودآگاه به عنوان يک کل، نگرشي که ناخودآگاه شخصي و محتواي روياها رو با نمادهاي مذهبي، ادبيات، فلسفه و هنر پيوند مي‌زند، برگزيد.

طرزفکر يونگ در مورد روياها و متدهاي او براي درک و تحليل اونها نسل‌هاي زيادي از روانشناس‌ها و روانپزشکان رو تحت‌تاثير قرار داده است.  يونگ نوشت”براي سال‌ها زيادي حدود 2000رويا رو هر ساله با دقت بررسي کردم و درنتيجه تجربه‌ي خوبي در اين زمينه بدست آوردم.” و بهترين نکته اينه که مجموعه‌اي ازروياهاي مختلف و تحليل کاملي براي اون‌ها وجود دارد. اين مجموعه شش مقاله‌ي مهم در مورد رويا از دوره‌هاي مختلف کار يونگ رو ارائه مي‌کند که از گزيده‌ي کارهاي يونگ در کتابخانه‌ي بولينگر برگزيده و استخراج شده و ديدي چندبعدي از ايده‌هايش فراهم مي‌کند.

“تحليل روياها” و “در باب اهميت روياهاي عددي” نشان‌دهنده‌ي فعاليت‌هاي اوليه‌ي يونگ در مورد رويا و آغاز دورشدن از ديدگاه‌هاي فرويد است. “جنبه‌هاي کلي روانشاسي رويا”، “در باب ماهيت روياها” و “کاربرد عملي تحليل رويا” توضيح‌دهنده‌ي ايده‌هاي توسعه‌يافته‌تر يونگ در مورد رويا و به طورکلي تفسير روياست.” نمادپردازي هر رويا با توجه به کيمياگري ” تفسير يونگ از روياهاي روايت‌شده از بيمارش در يک دوره درمان ده ماهه در پرتوي نمادهاي مربوط يا نامربوط به نسخ قرون وسطايي، متون کيمياگران و نقاشي‌ها، روش تحقيق يوناني و مصري و فلسفه‌ي اروپايي و دست‌نوشته‌ها است. رويو آف رليجن مي‌نويسد: ” در اين بخش 185صفحه‌اي،درباره‌ي هشتادويک رويا و برداشت‌ تصويري با چنان جزييات و غناي موارد مربوط به نمادهاي مذهبي از سرتاسر جهان و چنان تنوع و وفور و آکندگي از تصاوير بحث مي‌ شود که هر بازخورد خوبي رو به خود جلب مي‌کند. احتمالا اساسي‌ترين و و درست‌ترين نظري که مي‌شود داد اين است که در هزارتوي روان انسان، آموزشي سخاوتمندانه و آزاد فراهم مي‌آورد!”

روي هم رفته اين متون معرفي بسيار عالي و چشمگيري از کار يونگ و انديشه‌ در روان انسان در خدمت خواننده قرار مي‌دهد. اون‌ها همچنين بينشي خوب و وسوسه‌انگيز درباره‌ي رموز روياها فراهم مي‌کنند و مي‌تواند هر خواننده‌اي رو در مسير فهم کامل وعميق‌تر از شکاف دروني خود و ارتباط بيداري با روياها بيندازد.

 

دوستان عزیزم اگه از کتاب رویاها اثر کارل یونگ خوشتون اومده، خبر خوب اینه که کارل یونگ یکی از اون آدم باهوش زمونه ی خودش بوده و کاراش تحسین بر انگیزه.این روانپزشک بسیار پر کار بوده و خیلی کتاب ازش موجوده.

یکی ازین کتابا خلاصه کتاب ماهیت روان و انرژی آن هستش که اگه علاقه دارید بخونید.

سیر تحولات شخصیتی و فکری کارل یونگ موضوع خیلی جالبیه که تو اولین قسمت از “یه نویسنده” در موردش حرف زدیم. یه نویسنده رو میتونین روزهای اول هر ماه از پادکست یه فنجون کتاب گوش بدین و لذت ببرین.

اگه محتوای متنی رو ترجیح میدین یکم خلاصه و جمع جور در مورد بیوگرافی و آثار کارل یونگ اینجا نوشتیم که امیدوارم بخونیدو حالشو ببرید.

ما سعی کردیم تیکه هایی از بعضی کتابهای فوق العاده شو تو پادکست یه فنجون کتاب براتون بخونیم. این قسمت ها خیلی کوتاه و خیلی جذابن و کتاب روانشناسی و دین، کتاب انسان و سمبلهایش، کتاب روح و زندگی انتخاب شدن که رو هر کلیک کنین خیلی راحت میتونین بهشون گوش بدین.

 

 

کارل یونگ در کتابخانه

درباره کارل یونگ:

یونگ یک روانشناس سوئیسی بود و روانشناسی تحلیلی رو بنیان گذاری کرد. یونگ اطلاعات جدیدی در مورد شخصیت‌های درونگرا و برونگرا، الگوهای انسانی و ناخودآگاه جمعی بیان کرد. کارهای یونگ روی روانپزشکی، مطالعات دین، ادبیات و زمینه‌های دیگه تأثیر گذار بوده.

کتاب های مشابه رویاها:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *